Megfestett Szolnok!

Vissza az előző oldalra

Épületeink falait szinte egyenletesen kezdik elborítani a firkák, tag-ek, vagy a gyorsan, sietősen odafújt egyszerű betűképek, graffitik. A védekezés ellenük láthatóan eredménytelen, tökéletes eltávolításuk lehetetlen, elkezdtük végiggondolni, hogyan lehetne valahogy kezelni ezt a helyzetet.

Első ötletünk: szigorú tilalom minden falra, a firkásznak ( családjának) állnia kell az épület újrafestésének költségeit.

Ugyanakkor több ezer négyzetméternyi szabad fal a nagy üzemkerítéseken, illetve alkalmi engedélyezések más falakon. Állítólag Bécsben ez jelentette a megoldást.

Terveink szerint

Lefényképezzük az összetegelt, vagy graffitivel ellátott falakat, illetve a potenciális graffiti helyeket.

Kapunk egy összképet a "Létező városról."

Ebből készítünk egy megtisztított városképet, GIMP ingyenes képfeldolgozó programmal. Hogyan nézne ki a város firkák nélkül.

Végül készítünk egy megfestett városképet, hogyan nézne ki ha mindenütt képek, plasztikák, egyéb street-art munkák lennének.

Ez utóbbi városképet persze sokan, sokféle változatban kezdenék tervezgetni.

  

A létező fal

A megtisztított fal

A megfújt fal

És persze néhány változat

  Utóbbi két kép másolat lenne, ehhez tehát meg kell szerezni az alkotók, vagy ( El Kazovszkij esetén már sajnos a jogutódok) engedélyét is.

Ha már elég gazdag a Megfestett Szolnok weblap, lefolyt egy nyilvános vita, a városvezetés eldönti, hol, milyen mértékben biztosít szabad utat az akciónak. Ezután kezdődhet az engedélyeztetési eljárás, majd a festés.

Az akció részleteivel megismerkedhetsz a következő oldalon