Vissza a kezdőoldalra

Pénzügyeink.

Magyarország alapítványainak, egyesületeinek pénzügyei nyilván átláthatóak, közbizalomtól övezettek, tehát mi sem önigazolásként tesszük ide a főkönyvünket, hanem, hogy kollégáink ( Rajztanárok, népművelők, egyesületi elnökök) számára mélyebb bepillantást engedjünk egy ifjúsági képzőművészeti kör mindennapi életébe. ( Írtam ezt a még viszonylag korrupciómentes időkben. Most már erősebb az önigazolási szándék, ami persze csak akkor teljes, ha mondjuk az egyesület elnöke megőrzi a saját házfelújítási, szobafestési stb. anyagszámláit is, hisz ilyen anyagokat a falfestő program során az egyesület is vásárolt. ) Meg ugye a kör történetét is csak úgy tudom megírni, ha áttekintem a számlákat. Öregmetszőknek is érdekes lehet a visszabogarászás. Persze miután a Művészeti iskola beindult, aztán az Aba-Novákos pályázatok, erősen keveredni kezdett az anyag-eszközfelhasználás.

Egyelőre csak az egyesület főkönyvét, leltárát, készletjegyzéket csatolom. Sajnos nem volt időm összeszedni az ingyenes adományok, illetve az egyesületi tagok, külső segítők által végzett ingyenmunkák tételeit, pedig az éves statisztikai jelentésben mindig fel kellett tüntetni ezeket, tehát megvannak az adatok. Hogy aztán az Marosi Csaba volt, Kolozsi Sándor, Tóth István, Gudmonné Ani, Szávai Gergely vagy... hosszú a sor, talán kiderül a főkönyvekből.  ) Az első években (1990-92)a főkönyvet Urbán Viki anyukája vezette, kifogástalanul. Sajnos ez még nem számítógépen történt, majd egyszer ezeket az oldalakat is begépeljük. Amikor elköltöztek, magam kezdtem vezetni. Apró kis hibákat elkövettem, pl. nem tudtam, hogy a pénztárban nem lehet adósság, úgyhogy eleinte vannak bizonyos csúnya mínuszos számok. Aztán felokosítottak, és elkezdtem beirkálni a tőkebetéteket, tőkekivéteket.

Az 1%-os bevételek "aritmiáit" az magyarázza, hogy amikor bajban vagyunk, szólunk a volt tanítványoknak, hogy most kellene a támogatás, ha nem vagyunk bajban, ezt is jelezzük.  2007-ig pl. igazából csak a Kapcsoskönyv szerkesztgetése volt a metszőköri munka. Ez meg nem igényelt túl sok pénzt. 2007-ben azonban a bázisunk, a művészeti iskola léte került veszélybe, ha az iskola megszűnik, nincs hol tartsuk a gépeinket, az archívumot, így kénytelenek voltunk elkezdeni az 1%-ok gyűjtését. Aztán megint kezdett egyenesbe jönni a művészeti iskola, akkor szóltunk, hogy ha jobb helyet tudsz, oda küldd! Ha az ember egyszer elhatározta, hogy olyan vizuálpedagógiai programot fejleszt, ami támogatások nélkül is megindítható majdnem bárhol, muszáj a lehető legalacsonyabban tartania a program költségvetését. Betartania az elemi normákat. Amikor pl. A Béres művek adott 50 000 ft támogatást egy falfestésre ( MÁV aluljáró), de nem kaptunk rá engedélyt, bizony, visszaküldtem a cégnek, pedig gyanakodtam, hogy azt mondják majd, költsük másra. (Gyanún nem volt alaptalan. Mondtam, hogy akkor legközelebb már nem tudtam volna jó lelkiismerettel megkeresni őket, márpedig a Metszőkör alapjaiban egy jó lelkiismeretre alapított vállalkozás. )

A főkönyvekből kiderült, hogy végig betartottuk fogadalmunkat: csak anyagra-eszközre, szállításra költünk. Munkabér kifizetése: 0 ft. Persze az anyagköltség között nyomdaszámlák is vannak.

Pénzkezelésünknek, és így könyvelésünknek is két neuralgikus pontja volt.

1. A tagok nagyjából tudták, mire van pénz, mire nincs, de ha egy akciós tételbe belefutottak, ugye muszáj megvenniük. Ilyenkor saját zsebéből költöttek, azaz  tagi betétként betették a pénzt. Majd egyszer hozzák a számlát! Akkor majd tagi kivétként megkapják. Már, ha nem látják magunk előtt a következő beszerzendő tételt, mert ha látják, akkor a tagi kivét halasztódik. Meg akkor is, ha nem hozza a számlát. A rekorder Dénes volt, aki három év késéssel hozott egy számlát.

2. Amint a tagok kezdtek dolgozni, megszaporodtak az elszámolatlan útiszámlák. ( A hőskorban ezek még részben a lengyelpiacos vásárlásokat "legalizálták", de aztán ott is megjelentek a számlaképes eladók.) Majd ha több pénzünk lesz, kifizetjük. Az összegek egyre torlódtak, mígnem radikális döntést hoztunk: Akkor most kifizetjük őket, de ezen túl már csak a legnagyobb végszükség esetén! ( Ha élettársad már a gépkocsi zárolásával fenyegetőzik.)

2016. 05. 31. Mivel az egyesület megszűnt, átadta eszközeit a Széchenyi krt-i Általános Iskola alapítványának ( Gyermekeink jövőjéért), ezért el kellett készítsem az utóbbi három év mérlegét ( Mondjuk korábban is készítettem mérlegeket az éves közgyűlésekre, de azok nem voltak túl szakszerűek. Ezek remélem jobbak. Néhány eszköz a Magiszter középiskola telephelyén maradt.

Mérlegek 2013-2015

A gyakorlatban az összes eszköz, anyag a Széchenyi krti. sportiskolai Általános Iskola Művészeti tagozatáé, ha ez megszűnik, az iskoláé, vagy a Szolnoki Művésztelepért Egyesületé, a felek megállapodása szerint. A könyveket beáraztam, ami felesleges eladjuk, a pénz megint csak az alapítványé lesz. A linódúcok, ha megszűnik az iskola, Nagy Katáékhoz kerülnek, a Magyarország Gyermekszemmel sorozat akár vagyonnak is tekinthető, de Katáékat, Kádár-Csomor Gábort ismerve, teljesen kizárt, hogy eredeti alapszabályunk nonprofit kitételeit megsértve kerülne értékesítésre a róluk készítendő nyomatsorozat. A Kalevala Dúc, Kiss Anna dúcok, meg az összes többi dúc nemkülönben. Néhány évig még biztosan raktározzuk, aztán majd meglátjuk. ( Nagy Katáék padlása, múzeum, szétosztás, stb. kerülhet szóba.)

 

Leltár1993ívek (Bocs, de a Front Page valamiért nem tudta htm. fájlként kezelni, úgyhogy muszáj lesz letölteni, megnyitni Excelben. )

Raktárívek

Könyvjegyzék

Főkönyvek

1992

1993

1994

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

Bevételek kigyűjtve

A munkavégzés oszlopban szereplő tételek egy része valamelyik tag előadása, foglalkozásvezetése volt, ebből ő vásárolt magának képzőművészeti eszközöket.

Az eladások között szereplő Kalevala könyveket voltakép le kellene vonni a bevételek közül, mert ezeket ugyanolyan áron adtuk el, mint ahogy mi vásároltuk.